Steun ons voor Open Monumentendag 2024

Stichting Beleef Lunteren heeft mooie plannen voor de Open Monumentendag in Lunteren dit jaar. Wilt u ons helpen om dit mogelijk te maken?

Doel: €1860,-

Initiatiefomschrijving

Het Thema voor Open Monumentendag 2024 is: Routes, Netwerken en Verbinding. Graag willen we dat op drie manieren met elkaar beleven:

  1. Het Kippenlijntje (toen door NS aangelegd) heeft een belangrijke verbinding gebracht in Lunteren: boeren stapten op de trein naar de markt en de grindhandel ging goed lopen.
  2. De verhalen van de mensen die het hebben beleefd en die familie van elkaar zijn in een kleine gemeenschap: Half Lunteren is familie, dus we willen een ‘stamboom’ neerzetten waar iedereen een tak aan kan toevoegen. Ik begin bij de familie Hendriksen en iedereen wordt uitgenodigd om aan te haken of een fysieke tak in de boom te hangen (i.o.m. de commissie Oud Luntersedag wordt een plek gekozen).
  3. We refereren graag aan netwerken en willen (punt 1 en 2) daar een goed gevoel bij hebben. Maar we denken ook aan netwerken die als een waarschuwing moeten fungeren: De NSB bouwde voor de oorlog de Muur van Mussert. De Muur staat er nog in vervallen staat om ons te herinneren aan machtsbolwerken. Eerst leken er kansen te zijn, zoals het Nationaal Tehuis, maar de bedoeling was voor de meeste mensen niet duidelijk. En door toedoen van Mussert en zijn Hagespraken onder de vlag van de NSB werd Nederland betrokken in de Tweede Wereld oorlog.

Zo zorgen we voor verbinding

Open Monumentendag is ontmoetingsdag voor iedereen in de gemeente Ede of er buiten, we vertellen verhalen over vroeger, we kunnen met de trein de dorpen bezoeken en familiebanden versterken met verhalen over vroeger. Tevens staan we stil bij een waarschuwingsteken in de tijd: In 1931 was er veel ontevredenheid, mensen wilden verandering, wilden nieuwe politiek, maar door extreme ideeën kwam de geest uit de fles. Zo kunnen we leren van de geschiedenis door dit te blijven vertellen. Ook online op www.beleeflunteren.nl kun je verhalen posten en de verbinding maken met je stamboomtak of herinneringen.

Voor wie

Alle inwoners van de gemeente Ede, de basisscholen en bezoekers uit het hele land die willen leren van de geschiedenis.

Omschrijving van de plek

De verhalen, stamboom en oorlogsherinneringen worden gedeeld in de muziektent op het Nieuwe Erf. Vanaf deze locatie is het mogelijk om met de groep de Muur van Mussert te bekijken. Vooraf aanmelden bij Stichting Beleef Lunteren. (Individuele bezoeken niet toegestaan iom beheerder).

Vrijwilligers nodig

We willen zoveel mogelijk familie opsporen, dus we hebben vrijwilligers nodig die bezoekjes willen brengen aan ouderen om de verhalen te noteren en ze, indien mogelijk, uit te nodigen om mee te doen op 14 september 2024.

Begroting

AantalPrijs p/sOmschrijving
1€ 860,00Uitbreiden van website ivm interactieve mogelijkheden
1€ 250,00houten boom met takken als stamboom
1€ 500,00PR, advertenties, flyers, facebook
1€ 150,00Infostand met stoelen/tafels/materiaal
1€ 100,00benodigdheden voor themauitwerking